Sağlık Haberleri

Rahim Ağzı Kanserini Smear Testi ile Önleyin

PAP smear testi nasıl yapılır?
 
Sağlıkta yaşanan gelişmeler tanı ve tedavi sürecinde kişilere umut oluyor. Yenilikler özellikle kanser gibi hastalıklarda erken teşhisi mümkün kılarken bazı durumlarda özel tarama testleriyle bulgular, kansere dönüşmeden müdahale edilebiliyor. Tarama testleriyle erken müdahale edilebilen kanser türlerinden rahim ağzı (serviks) kanseri için de servikal tarama programları uygulanıyor. Yapılan araştırmalara göre, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın olan rahim ağzı kanserinin görülme oranı smear taramaları sayesinde azalmıştır. Smear testiyle, ABD’de rahim ağzı kanserine bağlı can kayıplarında yüzde 70-80 oranında bir azalma olduğu kaydedilmiştir.
 
 
Smear testi nedir?
 
Son yıllarda jinekolojik muayene ve jinekolojik kontrollerin rutin bir parçası haline gelen smear testi; rahim ağzını (serviks) enfeksiyonlar ve kanser-kanser öncüsü durumlar için uygulanıyor. Smear testi sayesinde rahim ağzında oluşan ve yıllar içerisinde kansere dönüşme riski olan lezyonlar erken dönemde saptanıyor ve gerekli tedaviyle kansere dönüşmesi engelleniyor. Smear testi tek başına kanser tanısı koyulmasında yeterli değildir. Smear testinin pozitif çıkması bir problem olduğuna ve tanıya yönelik testler yapılması gerektiğine işaret ediyor.
 
PAP smear testi nasıl yapılır?
 
PAP smear testi olarak da adlandırılan smear testi için jinekolojik muayene sırasında yapılıyor. Rahim ağzı görüntülendikten sonra özel bir fırça veya spatul vasıtasıyla rahim ağzından alınan hücreler cama sürülüyor. Daha sonra üzerine sprey sıkılarak sabitleniyor veya yüzde 95 alkol içeren bir kap içine koyulup yarım saat bekletilerek sabitlenmesi sağlanıyor. Alınan örnek incelenmek üzere patolojiye gönderiliyor.
 
Test öncesine dikkat!
 
Smear testi yapılmadan önce bir takım kurallara uyulması gerekiyor. Testten önce 3 gün cinsel ilişkide bulunulmamalı, vajinal ilaç, krem, pudra, sprey kullanılmamalı ve vajinal duş yapılmamalıdır. Adet zamanı smear testi alınamaz.
 
Smear testi kesin sonuç veriyor mu?
 
PAP smear testinin duyarlılığı 100 değildir. Yani, tarama testinden hatalı bir sonuç alınabiliyor. Hatalı sonuç görülme oranlarını en aza indirmek için yeni teknoloji arayışları sürüyor. Sıvı bazlı ince yaymalar bu alanda geliştirilmiş en son yöntemdir. Thin-Prep adı verilen bu teknikte alınan örnek, doğrudan cam üzerine yayılmak yerine tamponlamış alkol içeren bir şişe içerisine karıştırılıyor. Bu sayede diğer hücreler tarafından maskelenmeyen rahime ait hücreler daha kolay incelenebiliyor.
 
Smear testi ne zaman yapılmalı?
 
Smear gibi tarama testleri hayat kurtarabiliyor. Peki smear testi kaç yaşında uygulanıyor? Testin ne zaman ve hangi sıklıkla yapılması gerektiği konusunda araştırmalar sürerken, net bir zaman henüz verilmiyor. Patoloji saptanan olgularda lezyonun tipine ve tedavi şekline göre daha sık tarama yapılabilmekle birlikte patoloji olmayan olgularda yılda bir kez yapılan PAP smear testinin yeterli olduğu biliniyor. Bazı görüşler, yüksek risk taşımayan kişilerde smear testinin 2-3 yılda bir yapılması yönünde olsa da testin yılda bir kez tekrarlanması önemli. Cinsel yaşantının başladığı yaşı baz almak doğru sonuçlar veriyor.
Kayıt Tarihi: 09.01.2023        Görüntülenme: 1329