Doğum, anne ve baba tarafından heyecanla beklenir. 9 aylık hamilelik süreci sonunda bebeğini kucağına almak isteyen ebeveynler, bu süreç boyunca çeşitli hazırlıklar yapar. Gebelik döneminde bebek için alışverişler yapılır. Ancak doğum yaklaştıkça hazırlanması gereken en önemli şeylerden biri de hastane çantası. Bebek hastane çantası hazırlarken hiçbir şeyin eksik olmasını istemezsiniz. Doğum yapacağınız hastanenin olanaklarına göre aslında hazırlayacağınız doğum hastane çantası da değişir. Çünkü bazı ürünler hastane tarafından sizin için temin edilir.
Doğum Çantası Kaçıncı Hafta Hazırlanmalı?
Hastane çanta listesi oluşturmaya gebelik döneminde başlanır. Nasıl olsa 9 aylık bir süreç var diye bir esneklik söz konusudur. Aslında kendinizi ne zaman rahat ve iyi hissederseniz o zaman çantanızı hazırlayabilirsiniz. Ancak 3’üncü trimester hastane çantası hazırlama için doğru zamandır. Özellikle hamileliğin son haftalarında kilo alımı nedeniyle alışveriş yapmak ve hareket etmek zorlaşabildiğinden ve yine erken doğum riski de göz önünde bulundurularak gebeliğin 32’nci haftasında hastane çantası hazırlanmalıdır. Ancak riskli bir gebelik söz konusu ise bu süre daha öne çekebilir.
Hastane Çantasında Neler Olması Gerekir?
Doğum için hastane çantası hazırlarken anne, bebek ve refakatçinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Doğumun yöntemine göre de hareket edilmelidir. Doğumun vajinal mi, sezaryen mi olacağı hastane doğum çantası içeriğini derinleştirebilir. Örneğin; vajinal doğum yapan kişi herhangi bir sorun olmazsa ortalama 1-2 gece hastane kalır. Bu, herhangi bir risk olmayan sezaryen doğumlarda da geçerlidir. Ancak bazen vajinal doğumlarda bu süre 3-4 güne kadar uzayabilir. Bunu düşünerek de çantayı hazırlamak gerekir. Pek çok hastanede temel ihtiyaçlarınız karşılanmaktadır. Fakat verdiğimiz listeyi her şeyi sizin temin ettiğiniz durumları düşünerek kapsamlı şekilde oluşturduk.
Anneler için hastane çantası içeriği şöyledir:
Rahat Kıyafetler: Doğum sonrasını da düşünerek yanınıza rahat kıyafetler alın. Emzirme sütyeni ve atleti gibi iç çamaşırları unutmayın. Rahat gecelik ve pijama önemlidir. Sabahlık da işinize yarayacaktır. Ayaklarınızın da rahatlığı önemli. Hamilelik ve doğum nedeniyle ayaklarınızın şiş olacağını göz ardı etmeyin. Rahat ama kaymayan bir terlik alabilirsiniz.
Banyo Malzemeleri: Saç tarağınız, şampuan, diş fırçası, diş macunu, deodorant, dudak nemlendirici, ıslak mendil gibi ürünler elzemdir. Kullanıyorsanız gözlük ve lens kutunuzu unutmayın. Bunların yanı sıra saç tokası da rahatlığınız için alınabilir.
İç Çamaşırı: 2-3 adet yedek külot almanızda fayda var. Külot seçimi size bağlı ama özellikle sezaryenden sonra lastiği yara yerinden geçmeyen yüksek belli çamaşırlarda daha rahat edersiniz. Tek kullanımlık külotlar da kanamanın yoğun olduğu ilk günlerde tercih edilebilir ama ne kadar az çöp çıkarırsak dünyaya o kadar faydamız olur. Birkaç adet hijyenik büyük boy ped, emzirme sutyeni veya atleti, göğüs pedleri de çantada olmalı.
Havlu ve Çarşaf: Kendi bornoz veya havlunuz ile daha rahat olabilirsiniz. Yine kendi çarşaflarınız sizi evinizde hissettirebilir. Hatta yanınıza yastık alabilirsiniz. Özellikle otururken destek alabilirsiniz.
Krem: Emzirmeye başlayacağınız için meme ucu kremi almanız yararlı olacaktır. Doğum sonrası bakım için gerekli diğer malzemeleri de alın.
Resmi Evraklar: Hastane ile ilgili notlar, gebelik takibinizdeki belgeleriniz, sigorta evrakları, kordon kanı saklamak istiyorsanız kordon kanı bankası yetkilisinin iletişim bilgileri gibi önemli evrakları çantanıza alabilirsiniz.
Elektronik Gereçler: Telefonunuz için uzun kablolu bir şarj aleti alın. Hastanedeki prizler ve yataklar arasındaki mesafenin uzun olduğunu unutmayın. Kulaklık gibi ürünlere de ihtiyacınız olabilir.
Bebekler için hastane çantası içeriği ise şöyledir:
Kıyafet: Çoğu hastanede bebek için zıbın gibi yenidoğan kıyafetleri verilir. Ancak siz yine de yenidoğan için ihtiyaç olan zıbın, eldiven, şapka, çorap gibi ürünleri mutlaka çantanızda bulundurun. Çünkü taburcu olurken mutlaka ihtiyacınız olacaktır. Bu detay en önemlilerinden biri. Bu nedenle de hastane çantası, hastane çıkış çantası olarak da bilinir. İçinde mevsimlik bebek battaniyesi, alt değiştirme bezi, tulum, çıtçıtlı body, önlük, banyo havlusu, emzik, biberon, pişik kremi, yelek, hırka, çarşaf gibi ürünler olur.
Bebek Bezi: Çoğu hastanelerde yenidoğan seti verilir. Bu setin içinde bebek bezi de olur. Ancak siz yine de her ihtimale karşı bez ve hijyen için gerekli malzemeleri alın.
Araba Koltuğu: Bir bebeğiniz olduğunda aracınızda hem onun güvenliği hem de rahatı için artık kendisine ait bir koltuğun olması şart.
Doktor: Çocuk doktorunun iletişim bilgilerinin yer aldığı bir notu çantaya mutlaka koyun.
Size refakat edecek kişinin de kendine göre bir çanta hazırlaması uygun olabilir. Hijyen ürünleri, kıyafet, çarşaf, yastık gibi ürünlerin yanı sıra kitap, bilgisayar gibi zaman geçirilecek eşyalar da alınabilir.
Hastane çantasında mutlaka olması gerekenler kısaca şunlardır:
Kimlik veya kimlik yerine geçecek belge
Sigorta kartı ve hastane evrakları
Doğum planı
Telefon ve şarj
Bebek kıyafetleri (yukarıda sayılan zıbın, tulum gibi)
Annenin kıyafetleri (yukarıda sayılan gecelik, pijama gibi)
Bebek araba koltuğu
Hem bebek hem de anne için hijyen ürünleri
Kişisel ürünler şöyle listelenebilir:
Saç tarağı ve tokası
Diş macunu, fırçası ve ağız suyu
Gözlük veya yedekli kontakt lens ve solüsyonu
Vücut losyonu, dudak nemlendirici ve deodorant
Emzirme pedleri
Şampuan, saç kremi, yüz yıkama jeli, sabun, duş jeli, dilerseniz makyaj malzemeleri ve makyaj çıkartıcı
Masaj yağı veya losyon
Kıyafetler şöyle listelenebilir:
İç çamaşırı
Emzirme sutyeni ve göğüs pedi
Gecelik ve pijama
Bornoz
Çorap
Kaydırmaz terlik
Hırka, polar, eşofman
Vakit geçirmek için alınacaklar şöyle listelenebilir:
Kuru yemiş ve kuru meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar
Kulaklık ve müzik çalar
Kitap, dergi, bilgisayar, elektronik oyun
Bebek bakım kitabı
Bebek hatıra kitabı
Kordon kanı saklama veya bağışı düşünüyorsanız gerekli kiti almanız gerekebilir. Bulunduğunuz hastanede de bu hizmet hemen verilebilir. Birilerini aramak isterseniz bir isim listesi bulundurabilirsiniz.
Bebek için mutlaka olması gerekenler şunlardır:
Hastane çıkışı için kıyafet
Battaniye
Çorap, mendil, mevsimine göre şapka, vb.
Bebek losyonu, pişik kremi
Hastane çantasında mutlaka olması gerekenlerin yanı sıra olmaması gerekenler de vardır. Doğuma giderken getirmemeniz gerekenler şunlardır:
Bebek için kıyafet alırken aşırıya kaçmayın.
Mücevher gibi değerli eşyalarınızı yanınıza almayın.
Çok fazla nakit para almayın.
Bebek bezi alırken de aşırıya kaçmayın.
Doğum çantanızı daha pratik olarak kullanabilmek için bebeğin sizin ve refakatçinizin ihtiyaçlarını 3 farklı çanta şeklinde hazırlayabilir veya büyük bir çantanın gözlerine ayrı ayrı koyabilirsiniz. Doğum çantanızı hazırladıktan sonra kolayca erişilebilir ve belirli bir yere bırakın. Bazen birinin sizin için çantayı daha sonradan getirmesi gerekebilir veya her şeyin tamamlandığını düşünüyorsanız çantayı aracınız varsa arabanın bagajına koyabilirsiniz.