Bizden Haberler

Prostat İltihapları

PROSTAT İLTİHAPLARI:

Prostat sekonder seks bezlerinden biridir. Mesanenin tabanına yerleşmiş olan bu bez, gençlerde 20 gr. ağırlığında, kestane şeklindedir. Mesane boynundan itibaren idrar borusu da dediğimiz üretra, prostatın ortasından geçerek penis boyunca ilerler ve penisin ucuna ulaşır.Yapısı itibariyle verilen ilaçların prostata ulaşımı da bir o kadar zordur. Prostat bezinden Prostat spesifik antijen (PSA) dediğimiz bir salgı salınır. Bu salgının görevi meninin akışkanlığını artırmaktır. Dolaşıma kapalı bir ortamda salındığı için serumda PSA nın değeri 0-4 nanogram/dl. iken, meni içindeki PSA miktarı serum değerinin bir milyon katıdır.Yaş ilerledikçe bu bezin büyümeye başladığı görülür. Bu büyüme daha sonra içinden geçen idrar borusuna baskı uygulayarak işeme problemlerine yol açar.

Prostat bezi antibiyotiklerin çok az nüfuz edebildiği bir organdır. O nedenle iltihaplarında her antibiyotik etkili olmayabilir. Prostat bezi iltihapları her yaşta karşımıza çıkmakla beraber daha çok 4.-5. dekatlarda daha sıktır. Prostat iltihapları akut bakteriel prostatit, prostat absesi, kronik prostatit, abakteriel prostatit ve prostatodini olarak karşımıza çıkar.

 

1-Akut Bakteriel Prostatit:

Etyolojisinde genellikle gram negatif bakteriler (E.coli,Pseudomonas) ve çoğunlukla da Enterococcus fecalis rol oynar.Anaerobik bakteriler nadiren prostatit nedenidirler. Genellikle 4 yolla bulaş söz konusudur. 1-Üretradan assendan yolla bulaş. 2- Posterior üretradan enfekte idrarın prostat kanallarına reflüsü. 3- Rektumdan doğrudan ya da lenf yoluyla yayılım. 4- Hematojen yayılım.

Klinik olarak;aniden yükselen ateş ve titreme,bel altında, perinede ağrı,acil ve sık işeme hissi, nokturi, dizüri ve mesane boynu obstrüksiyonu bulguları ile kendini gösterir.

2-Prostat Absesi:

Akut bakteriel prostatitin komplikasyonu olarak karşımıza çıkar.Tedavisi cerrahi olarak absenin drenajı ve kombine antibiyotik uygulamasıdır.

3-Kronik Bakteriel Prostatit:

Akut prostatitin tam olarak tedavi edilemediği durumlarda ortaya çıkmakla birlikte, bazen hiç akut prostatit hikayesi olmayanlarda da görülür. Tekrarlayan inatçı prostat iltihabıdır.Etyolojide ağırlıklı olarak Streptococcus fecalis suçlanır. Klinik olarak ateş, üşüme, titreme görülmez. İrritatif işeme bozuklukları ve bazen bunlara eşlik eden adale ve eklem ağrıları ile kendini gösterir. Kronik prostatit zaman zaman subakut alevlenmeler gösterebilir. Bu durumda ateş ve bulgularda artış gözlenir.

4-Abakteriel Prostatit:

Prostat iltihaplarının en sık görülen şeklidir. Prostat sıvısında enflamatuar hücrelerin sıkça görülmesine karşın kültürde patojen üretilemez.Bazı araştırıcılar bu hastalığın prostatın otoimmün bir hastalığı olduğuna inanırlar.Bulgular kronik bakteriel prostatite benzer.

5- Prostatodini:

Bu durum herhangi bir ajanın elde edilemediği,enflamasyon bulgularının olmadığı, prostatik ve pelvik ağrıların ön planda olduğu, pelvik tabanda belirgin bir gerginlikle kendini gösterir.Yapılan çalışmalar, bu hastalarda işeme sırasında posterior üretrada ortaya çıkan spazma bağlı olarak idrarın prostata reflüsü sonucu oluşan şimik irritasyondan kaynaklanabileceğini göstermiştir.

 

Kayıt Tarihi: 24.01.2024        Görüntülenme: 790