Sağlık Haberleri

Miyalji (Kas Romatizması) Nedir?

Miyalji Nedir?

Miyalji; kaslarda, kemikleri ve organları birbirine bağlayan yumuşak dokular olan bağlarda, tendonlarda ve fasyada görülen kas ağrılarına verilen isimdir. Miyaljinin yaralanmalar, travma, aşırı kullanım, kas gerilmesi, ve bazı ilaçlar gibi farklı nedenleri olabilir ve birbirinden farklı çok sayıda hastalığın belirti ve semptomları arasında yer alır. Akut miyaljinin en yaygın nedeni, bir kasın veya kas grubunun aşırı kullanımıdır. Travmanın mevcut olmadığı durumlarda ise diğer bir olası neden viral enfeksiyondur. Uzun süreli miyalji, metabolik miyopati, bazı beslenme eksiklikleri veya kronik yorgunluk sendromundan da kaynaklanabilir.

Nedenleri

Miyaljinin en yaygın nedenleri aşırı kullanım, yaralanma veya zorlanmadır. Bununla birlikte, miyalji, hastalıklardan, ilaçlardan veya bir aşıya yanıt olarak da kaynaklanabilir. Özellikle egzersiz gibi yoğun fiziksel aktivitelerle uğraşan bireylerde dehidrasyon da zaman zaman kas ağrısına da neden olur. Aynı zamanda kalp nakli ameliyatından sonra hissedilen miyalji akut reddin bir işaretidir.Bir kasın aşırı kullanımı, herhangi bir kası üst üste çok fazla, çok hazırlıksız yani ısınmadan veya çok sık kullanmak durumuna verilen isimdir. Bu tekrarlayan hareketlerden kaslarda yırtığa yol açabilir. Aynı zamanda hazırlıksız egzersiz yapmak, ve ağırlık kaldırmak ta miyaljiye yol açabilir. Yaralanma nedeniyle görülen miyaljinin en yaygın nedeni ise burkulmalar ve zorlanmalardır.Miyaljiye neden olan rabdomiyoliz ile ilişkili durumlar virüsler, ezilme sendromuna yol açan kompresyon yaralanması, genellikle fibratlar ve statinler ile bazı vakalarda ACE inhibitörleri ve bir takım retroviral ilaçların kullanımı ile şiddetli potasyum eksikliğidir. Fibromiyalji ile Ehlers-Danlos sendromunun belirtileri arasında kas ağrısı bulunur. Ailesel Akdeniz ateşi, devleşme hastalığı, Dermatomiyozit, karışık bağ dokusu hastalığı, miyozit, morfea multipl skleroz yani miyotomda lokalize nörolojik ağrılar ya da diğer bir deyişle kas olarak yorumlanan sinirsel ağrılar, polimiyalji romatizması ile polimiyozit, poliarteritis nodosa, sarkoidoz, ve sistemik lupus eritematozus gibi oto-bağışıklık sistemi bozuklukları da miyaljiye sebep olabilir.                                                                                               

Babesiosis, çocuk felci, Covid-19, dang humması, ebola, grip, hemorajik ateş, kas apsesi, kayalık dağlar benekli humması, lyme hastalığı, sıtma, toksoplazmoz, ile trichinosis gibi enfeksiyonlar sürecinde de kas romatizması yani miyalji bireyler tarafından bildirilen belirti ve semptomlar arasındadır.                                                                                                 

Adrenal yetmezlik, Conn sendromu, hipertiroidizm, hipogonadizm, hipotiroidizm, karnitin palmitoiltransferaz II eksikliği, şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklara bağlı tıbbi durumlarda da miyalji görülen belirti ve semptomlar arasındadır.

Fibromiyalji Barko ateşi, egzersiz intoleransı, Ehlers Danlos sendromu, enfarktüs, eozinofili miyalji sendromu, gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı, hemokromatoz, hipokalemi, hipotoni, hipovitaminoz D, HIV/AIDS, kronik yorgunluk sendromu, mastositoz, periferik nöropati, Stickler sendromu, tümör kaynaklı osteomalazi gibi çok sayıda birbirinden farklı durumdan da kaynaklanabilir.

Bazı ilaçlardan yoksunluk sendromu, yüksek doz kortikosteroidler, opioidler, barbitüratlar, benzodiazepinler, kafein veya alkolün aniden kesilmesi de bireyde miyalji görülmesine neden olabilir.

Tedavi Yöntemleri                                                                                              Miyalji normal şartlar altında altta yatan durumun tedavisi sürecinde tedavi edilir. Ancak miyaljiye neden olan durumun ne olduğu henüz belirlenmediyse semptomatik olarak tedavi edilmelidir. Yaygın miyalji tedavileri arasında, dinlenme ile hekim tavsiyesi altında ısı terapisi, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve kas gevşeticiler gibi ilaçların kullanımı bulunur.
Kayıt Tarihi: 16.12.2023        Görüntülenme: 606