Robotik Protez Ameliyatı

Robotik Protez Ameliyatı

 
Dizinde ağrı, sertlik, bükülmeye karşı direnç gibi zorluklarla karşılaşan insanlar için son teknoloji robotik diz cerrahisi uygulaması ile başka herhangi bir müdahele veya tomografi çekimine ihtiyaç duyulmadan tedavi olma imkanınız var. Dolayısıyla hiçbir radyasyona maruz kalmanıza gerek kalmıyor. 
İlerlemiş vakalarda kullanılan yöntemde iki diz ameliyatını 1.50-2 saatte tamamlarken bir dizi 45dk-1 saat arası bir sürede iyileştiriyor.
Robotik diz cerrahisinin kullanıldığı rahatsızlıklar arasında diz protezi ameliyatı, romatizmal eklem iltihabı, olağan dışı kemik büyümesi, diz yaralanmaları ve ilerlemiş diz rahatsızlıkları gibi durumlarda robotik diz protezi tercih edilebilir.
Ameliyat öncesi robotların son teknoloji bilgisayar ile ölçüm yaptığını düşünürsek güvenli bir işlem olduğunu söyleyebiliriz .
Robotik diz cerrahisi Türkiye’de belirli illerde hizmet verirken Konya’da sadece Özel Akademi Meram hastanesinde kullanılmaktadır.
 
Robotik diz cerrahisi neden tercih edilir?
-Her hastaya uygulanan konyasyonel yöntem yerine hastaya özel hassasiyet ile ayarlanan 3 boyutlu modele dayalı bir planlama yapılıp çalışıldığı için yumuşak dokuları klasik yönteme nazaran daha fazla korur.
- Günlük hayata dönüş süreci daha kısa sürede gerçekleşmekte.
 
-ilerlemiş diz vakalarında normal diz protezine göre kemik kesiğini hassasiyet ile en ideal noktaya yaparak daha sağlam netice vermektedir.
 
Robotik diz cerrahisi ameliyatı sonrasında bizi neler bekliyor?
 
Hastalar ameliyat sonrası ilk olarak yürüteç veya koltuk değneği gibi destekler ile aynı gün yürürler ve kısa bir süre sonra yardımcı desteklere veda ederek yürümeye devam ederler. Hastanın koltuk değneği ile yürüme süreci bir veya iki haftayı bulur.
İki hafta sonra hasta sokağa çıkabilir. Bu süreç ise 2 ila 6 hafta içerisinde gerçekleşmekte. Aşırı kilolu, kasları zayıf veya diz bağları gevşek hastaların 6 haftayı doldurmaları gerekebilir.
Ameliyat sonrası hastanın ilk 2 ay hafif kısa ağrılar yaşaması olağandır fakat ısı artışı ile birlikte akıntı ile gelen şiddetli ağrılarda enfeksiyon belirtisi söz konusudur.
 
Robotik diz cerrahisi ne kadar riskli?
 
Robotik diz cerrahisinde kullanılan robot dışında cerrahın tecrübesi ve iyi bir uzman olması da önemlidir.
 
Robotik diz cerrahisinin riski diğer ameliyatlardan pek farklı değil.
Ameliyat esnasında sterilizasyon ve hijyene dikkat edilmediği surette enfeksiyon riski barındırıyor.
Çok nadir olarak robotun hastanın yapısını anlaması amacı ile kaval kemiğine iki delik açmak sureti ile robot, pim yerleştirmekte. Bu da kabal kemiğinde kırık riskini oluşturabilir.